ARGESSIS
- Epoca de maturare: a III-a
Strugurele:
- Mărimea: mare, 458 – 580 g
- Forma: cilindro-conică
- Compactitatea: medie
Bobul:
- Mărimea: mare, 8 g
- Forma: ovoid
- Culoarea: albăstrui-negru
- Pulpa: crocantă
- Aroma: fără
- Seminţe: prezente
Toleranţă:
- Secetă: medie
- Plasmopara viticola: medie
- Uncinula necator: medie
Genitori:
‘Moldova’ x ‘Augusta’
Menţinător:
I.N.C.D.B.H. Ştefăneşti – Argeş
Caracterizarea agrobiologică și tehnologică:
Vigoarea de creştere este mare, având o fertilitate bună de 60% lăstari fertili. Coeficientul de fertilitate absolut variază între 1,37-1,52, iar cel relativ între 0,70-1,05. Indicele de productivitate absolut este cuprins între 554 – 605, iar cel relativ între 314 – 382.
Concentraţia mustului în zaharuri variază între 145 g/l şi 155 g/l, iar aciditatea între 3,42 – 4,2 g/l H₂SO₄. Producţia medie pe butuc este de 5,5 – 6 kg, iar producţia medie la hectar se situează între 20 – 25 tone.
Zonarea:
Se recomandă cultivarea în toate podgoriile ţării, în special în cele sudice.
Soiul „Argessis” se remarcă prin:
- Chiorchine şi boabe mari
- Aspect comercial plăcut
- Producții ridicate
- Rezistenţă foarte bună la transport
- Producţie de marfă până la 100%
- Adaptabilitate la forme înalte
Direcţia de producţie:
Consum în stare proaspătă.