ADER 6.3.21
Informații proiect
Cercetări privind realizarea unor modele circulare de valorificare a subproduselor rezultate în procesul de vinificație în contextul dezvoltării bioeconomiei în România
Finanțator: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Coordonator: Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar
Parteneri:
Partener 1 – Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Calugareasca
Partener 2 – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultura Ștefănești
Partener 3 – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași
Partener 4 – Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru
Responsabil de proiect Partener 2: ing. Onache Petronela Anca
Durata de desfășurare: 21.07 2023 – 30.10.2026
Obiective
- Model circular de valorificare a compuşilor fenolici din tescovină rezultată în urma procesului de vinificaţie şi obţinerea unor produse alimentare cu proprietăţi sanogene îmbunătăţite.
- Experimentarea diferitelor procedee de condiţionare a tescovinei în scopul conservării potenţialului bioactiv (uscare naturală/uscare convectivă în condiţii controlate de temperatură şi timp);
- Model circular de valorificare a proprietăţilor minerale ale tescovinei în scopul obţinerii unui biofertilizant cu aplicabilitate în viticultură;
- Procedee de extracţie a compuşilor fenolici din tescovină, concentrarea extractelor fenolice şi fortifierea musturilor în vederea îmbunătăţirii potenţialului sanogen.
Rezultate estimate
- Pagină web cu informații privind rezultatele proiectului;
- Extensia rezultatelor prin realizarea de loturi demonstrative folosind bioferilizantul în plantaţii viticole;
- Transferul rezultatelor către dezvoltarea unor produse inovatoare cu funcţionalitate crescută şi publicarea unei broşuri cu evidenţierea proprietăţilor sanogene îmbunătăţite;
- Diseminarea rezultatelor prin lucrari ştiintifice susţinute şi publicate în reviste de specialitate, mese rotunde etc.