Oferta rezultate CDI
Tehnologii / Secvențe tehnologice
Anul 2020
- Tehnologie de obținere a ingredientelor funcționale sub formă de pulbere (făinuri). Ingrediente funcționale sub formă de pulberi: făină din tescovină de struguri, făină din semințe de struguri;
- Tehnologie de obținere a ingredientului funcțional „Ulei din semințe de struguri”;
- Tehnologie de mecanizare pentru întreținerea plantațiilor de viță-de-vie – Echipament de prășit pe rând și între butucii de viță-de-vie;
- Tehnologie de mecanizare pentru întreținerea plantațiilor de viță-de-vie – Mașină de stropit în plantații de viță-de-vie;
- Tehnologie de mecanizare pentru întreținerea plantațiilor de viță-de-vie – Mașină de balotat corzi de viță-de-vie;
- Tehnologie de procesare avansată a resurselor vegetale provenite din viticultură.
Anul 2021
- Secvență tehnologică îmbunătățită privind irigarea prin picurare și nutriția la tomate cultivate în spații protejate;
- Secvență tehnologică privind combaterea principalelor boli micotice care afectează cultura viței-de-vie cu extracte vegetale și amestecuri nanostructurate;
- Tehnologie de înmulțire in vitro a speciei Mentha piperita L.;
- Tehnologie de stimulare a sintezei compușilor bioactivi la plante medicinale;
- Tehnologie modernă de altoire și supraaltoire la vița-de-vie.
Anul 2022
- Controlul moliilor Lobesia botrana, Eupocilia ambiguella și Sparganothis pilleriana cu ajutorul capcanelor feromonale;
- Secvențe tehnologice de combatere integrată pentru controlul dăunătorului Tuta absoluta, cu impact minim asupra mediului înconjurător;
- Tehnologie modernizată de producere a tomatelor în spațiu protejat;
- Tehnologie modernizată de producere a tomatelor în câmp;
- Secvență tehnologică de obținere a compușilor bioactivi din deșeurile vegetale ale viței-de-vie;
- Tehnologie de valorificare a deșeurilor ligno-celulozice din viticultură.
Anul 2023
- Tehnologii proprii de prelucrare a subproduselor vinicole;
- Secvențe tehnologice îmbunătățite de identificare timpurie a stării de stres nutrițional și de aplicare a fertilizării și irigării în mod echilibrat, în funcție de consumul plantelor de viță-de-vie pentru struguri de masă;
- Tehnologie de cultură la strugurii de masă utilizând agricultura de precizie bazată pe optimizarea fertilizării și irigării.
Anul 2024
- Secvențe tehnologice privind inițierea culturilor in vitro la Thymus citriodorus și Plectranthus amboinicus;
- Secvențe tehnologice privind multiplicarea in vitro a microlăstarilor de Thymus citriodorus și Plectranthus amboinicus;
- Tehnologie de extracție prin metoda fluidelor supercritice CO2 a compușilor polifenolici din tescovina provenită de la 8 soiuri de struguri din 2 centre viticole (Ștefănești și Murfatlar);
- Tehnologii de obținere a produselor alimentare (vin/corn) fortifiate cu ingredientele funcționale (extract obținut prin metoda fluidelor supercritice CO2 /faina) obținut din subproduse vinicole;
- Tehnologii de extracție a compușilor fenolici din tescovină, concentrarea extractelor fenolice şi fortifierea musturilor în vederea îmbunătățirii potențialului sanogen;
- Secvență tehnologică privind înmulțirea in vitro a microlăstarilor de Lonicera caerulea;
- Secvență tehnologică privind înrădăcinarea in vitro a microlăstarilor de Lonicera caerulea;
- Secvență biotehnologică privind inocularea levurilor în vinuri;
- Secvență tehnologică în vederea îmbunătățirii productivității și a calității fructelor, prin folosirea unor portaltoi sălbatici Solanum sisymbriifolium sp. cu rezistență la factorii biotici și abiotici;
- Tehnologie ecologică de combatere a dăunătorului Tuta absoluta la culturile legumicole în spații protejate.
Tehnologii (2020-2024) publicate în ”Oferta cercetării științifice pentru transfer tehnologic în agricultură, industria alimentară și silvicultură”:
- Vizitiu D.E., Fierăscu I., Fierăscu R.C., Soare C.L., Ungureanu C., 2021. Secvență tehnologică privind combaterea principalelor boli micotice care afectează cultura viței-de-vie cu extracte vegetale și amestecuri nanostructurate. În: Tabără V. (coord). Oferta cercetării ştiinţifice pentru transfer tehnologic în agricultură, industria alimentară şi silvicultură, Vol. XXIV, pag. 199-200.
- Radomir A.-M., Stan R., 2022. Tehnologie de înmulțire in vitro a speciei Thymus vulgaris L. În: Tabără V. (coord). Oferta cercetării științifice pentru transfer tehnologic în agricultură, industria alimentară și silvicultură, Vol. XXV, pag. 124-125.
- Guță I.-C., Buciumeanu E.-C., 2022. Procedeu de eliminare a virusului Grapevine Pinot gris virus la vița-de-vie prin cultură de meristem. În: Tabără V. (coord). Oferta cercetării științifice pentru transfer tehnologic în agricultură, industria alimentară și silvicultură, Vol. XXV, pag. 173-175.
- Guță I.-C., Buciumeanu E.-C., 2023. Procedeu de eliminare a Grapevine Pinot gris virus la vița-de-vie prin termoterapie in vitro. În: Tabără V. (coord) Oferta cercetării pentru transfer tehnologic în agricultură, industria alimentară și silvicultură, Vol. XXVI, pag. 342-345.
- Guță I.-C., Buciumeanu E.-C., 2023. Metode alternative de eliminare a Grapevine Pinot gris virus la vița-de-vie. În: Tabără V. (coord). Oferta cercetării pentru transfer tehnologic în agricultură, industria alimentară și silvicultură, Vol. XXVI, pag. 346-350.
- Radomir A.-M., Stan R., 2023. Tehnologie de înmulțire in vitro a speciei Mentha piperita L. În: Tabără V. (coord). Oferta cercetării științifice pentru transfer tehnologic în agricultură, industria alimentară și silvicultură, Vol. XXVI, pag. 339-341.
- Vizitiu D.E, Sărdărescu I.-D., Sumedrea D.I., Nedelea G., Din A., 2023. Controlul moliilor Lobesia botrana, Eupocilia ambiguella și Sparganotis pilleriana cu ajutorul capcanelor feromonale. În: Tabără V. (coord). Oferta Cercetării Științifice pentru Transferul Tehnologic în Agricultură, Industria Alimentară și Silvicultură, Vol. XXVI, pag. 362-364.
Brevete
- Brevet de invenţie nr.123133, 2010, Procedeu de obţinere de plante de viţă de vie libere de virusuri, titular INCDBH Ştefăneşti-Argeş, inventatori Guţă Ionela-Cătălina, Buciumeanu Elena-Cocuţa.
Brevet de invenție nr. 134423/29.11.2024, Compoziție antifungică pentru tratarea manei viȚei-de-vie ”, aparține: INCDCP – ICECHIM – 40%; UPIT-30 %; UPB – 20 %; INCDBH Ștefănești-Argeș -10 %. Autori: Fierăscu I., Fierăscu R.C., Fistoș T., Soare C.L, Ungureanu C., Vizitiu D., Drăghiceanu O.A., Păunescu A.
Soiuri tomate
Soiuri | Autori | Anul omologării | |
Argeş 11 | Tița Ion | Brevet Nr. 00286 / 22.01.2013 ISTIS | |
Argeş 20 | Tița Ion | Brevet Nr. 00287 / 22.01.2013 ISTIS | |
Argeș 123 | Tița Ion | Brevet Nr. 00345 / 30.08.2013 ISTIS | |
Argeș 16 | Tița Ion | Certificat Nr. 1402/28.02.2013 ISTIS | |
Ștefănești 22 | Tița Ion | Brevet Nr. 00346 / 30.08.2013 | |
Costate 21 | Tița Ion | Brevet Nr. 00344 / 30.08.2013 | |
Costate 23 | Tița Ion | Brevet Nr. 1403/28.02.2013 | |
Ștefănești 24 | Tița Ion, Costescu Adriana | Certificat Nr. 1786/07.03.2014 ISTIS | |
Argeș 21 | Bădulescu Adriana, Florea Alina Constantina, Sumedrea Dorin Ioan | Brevet Nr 00724/15.04.2024 ISTIS | |
Ștefănești 30 | Florea Alina Constantina, Sumedrea Dorin Ioan, Bădulescu Adriana | Certificat Nr.4542/04.06.2024 ISTIS | |
Ștefănești 67 | Sumedrea Dorin Ioan, Florea Alina Constantina, Bădulescu Adriana | Certificat Nr.4544/04.06.2024 ISTIS |
Soiuri viță-de-vie
Soiuri | Autori | Anul omologării |
ARGESSIS | Bădițescu Margareta, Popa Camelia | Brevet nr. 00088/2006 OSIM |
ŞTEFĂNEŞTI | Popa Camelia, Smaranda Gheorghe, Bădițescu Margareta | Brevet nr. 00191/2009 OSIM |
NOROCEL | Camelia Popa, Gheorghe Smaranda | Brevet nr.00508/2018 ISTIS |
MEMORY | Camelia Popa, G. Smaranda, Adriana Bădulescu, Cristina-Magdalena Ciobotea | Brevet nr.00546/2019 ISTIS |
MAGESSIS | Ciobotea Cristina – Magdalena, Bănuţă Florina – Mădălina, Bădulescu Adriana, Popa Camelia, Sumedrea Dorin – Ioan | Brevet nr.00725/.2024 ISTIS |
REGESSIS | Ciobotea Cristina – Magdalena, Bănuţă Florina – Mădălina, Bădulescu Adriana, Popa Camelia, Sumedrea Dorin – Ioan | Brevet nr.00726/.2024 ISTIS |
Selecții clonale | Autori | Anul omologării |
SAUVIGNON 111 Șt. | Bădițescu Margareta, Popa Camelia | Certificat nr. 769/2000 ISTIS |
CHARDONNAY 15 Șt. | Bădițescu Margareta, Popa Camelia, Giosanu Maria | Certificat nr. 768/2000 ISTIS |
ALIGOTÉ 63 Șt. | Bădițescu Margareta, Popa Camelia | Certificat nr. 767/2000 ISTIS |
CABERNET SAUVIGNON 131 Șt. | Bădițescu Margareta, Popa Camelia | Certificat nr. 766/2000 ISTIS |
PINOT NOIR 3 Șt. | Popa Camelia, Bădițescu Margareta, Giosanu Todirița | Certificat nr. 1718/2007 ISTIS |
PERLETTE 10 Șt. | Popa Camelia, Rădulescu Ion | Certificat nr. 1701/2008 ISTIS |
MUSCAT OTTONEL 16 Șt. | Popa Camelia, Rădulescu Ion | Certificat nr. 1697/2008 ISTIS |
FETEASCĂ ALBĂ 97 Șt. | Popa Camelia, Rădulescu Ion | Certificat nr. 1699/2008 ISTIS |
FETEASCĂ REGALĂ 72 Șt. | Popa Camelia, Rădulescu Ion | Certificat nr. 1700/2008 ISTIS |
FETEASCĂ NEAGRĂ 6 Șt. | Popa Camelia, Rădulescu Ion | Certificat nr. 1698/2008 ISTIS |
MUSCAT DE ADDA 22 Șt. | Popa Camelia, Rădulescu Ion | Certificat nr. 4419/2009 ISTIS |
PINOT GRIS 14 Șt. | Rădulescu Ion, Popa Camelia, Onache Anca Petronela | Certificat nr. 4422/2009 ISTIS |
MERLOT 202 Șt. | Rădulescu Ion, Popa Camelia, Onache Anca Petronela | Certificat nr. 4421/2009 ISTIS |
BURGUND MARE 86 Șt. | Rădulescu Ion, Popa Camelia, Onache Anca Petronela | Certificat nr. 4420/2009 ISTIS |
ȘARBA 2 Șt. | Popa Camelia, Bădițescu Margareta, Tănăsescu Constantin | Certificat nr. 8189/2012 ISTIS |