FETEASCA NEAGRĂ 6 Şt.

- Epoca de maturare: a IV-a
Strugurele:
- Mărimea: medie – mare, 180 – 220 g
- Forma: cilindro-conic, biaripat
- Compactitatea: compact
Bobul:
- Mărimea: medie, 1,6 – 1,8 g
- Forma: sferic
- Culoarea: negru violaceu intens, pruinat
- Pulpa: suculentă
- Aroma: nearomat
- Seminţe: prezente
Toleranţă:
- Secetă: medie
- Plasmopara viticola: scăzută
- Uncinula necator: medie
Menţinător:
I.N.C.D.B.H. Ştefăneşti – Argeş
Caracterizarea agrobiologică și tehnologică:
Vigoarea de creştere este foarte mare.
Coeficienţii de fertilitate:
- Absolut: 1,10 – 1,50
- Relativ: 0,6 – 1,3
Indicele de productivitate:
- Absolut: 180 – 220
- Relativ: 1,00 – 1,40
Concentraţia mustului în zaharuri este ridicată, cu o medie de 210 – 240 g/l la supramaturare, iar aciditatea variază între 2,3 – 3,5 g/l H₂SO₄.
Producţia medie de struguri variază între 2,2 – 4,0 kg/butuc, iar producţia la hectar poate ajunge la 16 tone în anii favorabili.
Din acest soi se obţine invariabil un vin bine constituit, cu un potenţial alcoolic ridicat de 11,2 – 12,8% vol. alcool.
- Culoare: roşu-rubiniu, care se menţine bine în timp
- Tanini: vinul tânăr este puţin aspru datorită unui conţinut ridicat de compuşi fenolici
- Corpolență: conferită de cantitatea mare de glicerol (alcool dulce)
- Intensitatea coloraţiei este foarte puternică datorită polifenolilor din pieliţa boabelor
Zonarea:
Se recomandă cultivarea în toate podgoriile ţării.
Clona „Fetească Neagră 6 Şt.” se remarcă prin:
- Toleranţă bună la secetă şi ger (-24°C)
- Concentraţie ridicată în zaharuri
Direcţia de producţie:
Vinuri de calitate superioară din categoria D.O.C. şi D.O.C.C.