ŞTEFĂNEŞTI
- Epoca de maturare: I
Strugurele:
- Mărimea: mare, 350 – 400 g
- Forma: conic, aripat
- Compactitatea: medie
Bobul:
- Mărimea: mare, 5,5 – 6,8 g
- Forma: sferic, uniform
- Culoarea: verde-gălbuie, aurie
- Pulpa: crocantă
- Aroma: fără
- Seminţe: prezente
Toleranţă:
- Secetă: medie – mare
- Plasmopara viticola: medie
- Uncinula necator: medie
Genitori:
‘Frumoasă Albă’ x ‘Augusta’
Menţinător:
I.N.C.D.B.H. Ştefăneşti – Argeş
Caracterizarea agrobiologică și tehnologică:
Vigoarea de creștere este mijlocie, iar potenţialul de fertilitate este de 66 – 68% lăstari fertili. Coeficienţii de fertilitate absolut şi relativ sunt cuprinși între 1,4 – 1,5, respectiv 1,0 – 1,1. Indicii de productivitate absolut şi relativ au valori de 600 și 370.
Concentraţia mustului în zaharuri variază între 164 g/l şi 175 g/l, iar aciditatea totală este cuprinsă între 3,8 – 4,5 g/l H₂SO₄. Producţia medie pe butuc este de 5,0 – 5,8 kg, iar producţia medie la hectar este de 19 – 20 tone, din care producția marfă reprezintă 95%.
Zonarea:
Se recomandă cultivarea în toate podgoriile ţării.
Soiul „Ştefăneşti” se remarcă prin:
- Timpurietate
- Potențial de producție mediu spre mare
- Aspect comercial plăcut
- Boabe mari, culoare aurie
- Rezistență foarte bună la transport
- Producţie de marfă până la 95%
Direcţia de producţie:
Consum în stare proaspătă.