NOROCEL
- Epoca de maturare: a II-a
Strugurele:
- Mărimea: mare, 300-400 g
- Forma: conică, aripat
- Compactitatea: lax
Bobul:
- Mărimea: mijlocie, 3,6-3,8 g
- Forma: troncovoid
- Culoarea: verde-gălbuie
- Pulpa: uşor fermă
- Aroma: fără
- Seminţe: fără
Toleranţă:
- Secetă/Ger: sporită
- Plasmopara viticola: sporită
- Uncinula necator: sporită
Genitori:
(‘Augusta’ x ‘Askary’) x ‘Black Pearl’
Menţinător:
I.N.C.D.B.H. Ştefăneşti – Argeş
Caracterizarea agrobiologică și tehnologică:
Vigoarea de creştere este mare, iar fertilitatea este ridicată, cu 65 – 70% lăstari fertili. Concentraţia mustului în zaharuri variază între 150 – 178 g/l, iar aciditatea relativ scăzută este cuprinsă între 2,5 – 3,0 g/l H₂SO₄.
Producţia medie pe butuc este de 5,5 – 6,0 kg, iar producţia medie la hectar este de 23 – 25 tone, din care producția marfă reprezintă 80 – 90%.
Zonarea:
Se recomandă înmulțirea în toate podgoriile ţării, în special în cele sudice.
Soiul „Norocel” se remarcă prin:
- Toleranță bună la ger (-20°C)
- Maturare precoce
- Apirenie (fără seminţe)
- Productivitate mare pentru un soi apiren
Direcţia de producţie:
Consum în stare proaspătă și procesare.