PN 19.30
Informații proiect
Program nucleu PN 19.30 (contract 42 N/2019) – Biotehnologii destinate obținerii și controlului resurselor genetice de plante horticole (BioResHort)
Unitatea contractantă: Ministerul Educației și Cercetării
Director program: Adriana BĂDULESCU
Perioada de derulare: 2019-2022
Proiecte componente:
PN 19.30 Proiect 01.01
Investigații asupra prezenței unui nou virus, Grapevine Pinot gris virus (GPGV) la materialul viticol autohton: diagnostic și tehnici de eradicare
Responsabil proiect: Ionela-Cătălina GUȚĂ
Obiective:
– corelarea diagnosticării virusului în laborator prin metoda ELISA, cu manifestarea simptomatologiei bolii și detecția vectorilor transmițători este o altă țintă urmărită pe parcursul desfășurării activităților proiectului.
– eliminarea GPGV prin cultura de meristem/apex meristematic cu și fără termoterapie ca metode clasice, alături de chimioterapia in vitro și electroterapia ca metode alternative de regenerare de plante de viță-de-vie libere de virusuri.
Rezultate preconizate:
– screeningul apariției unei noi infecții cu GPGV la soiurile/clonele de viță-de-vie autohtone
– studiu privind utilizarea în siguranță a metodei ELISA pentru detectarea GPGV la vița-de-vie în perioada de vegetație și de repaus;
– metode de eradicare a GPGV;
– prezentarea rezultatelor în cadrul unor manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale şi publicarea acestora în lucrări ştiinţific
PN 19.30 Proiect 01.02
Obținerea materialului biologic de Thymus vulgaris și Mentha piperita prin metode convenționale și biotehnologice în vederea evaluării biochimice a unor metaboliți primari și secundari
Responsabil proiect: Ana-Maria RADOMIR
Obiective:
– producerea materialului săditor de Thymus vulgaris și Mentha piperita prin metode convenționale și biotehnologice
– evaluarea conţinutului în metaboliți primari și secundari din plantă în funcţie de metoda de obținere a materialului biologic
Rezultate preconizate:
– evaluarea potențialului regenerativ al explantelor de Thymus vulgaris și Mentha piperita în condiții in vitro
– stabilirea principalilor factori cu influenţă majoră în obținerea materialului biologic prin metode convenționale
– evaluarea biochimică a unor metaboliți primari și secundari la plantele de Thymus vulgaris și Mentha piperita
PN 19.30 Proiect 01.03
Valorificarea materialului de înmulțire legumicol și elaborarea unor noi tehnologii de cultură în vederea creşterii calităţii produselor obţinute.
Responsabil proiect: Adriana BĂDULESCU
Obiective:
– menținerea autenticității genetice a patrimoniului legumicol autohton prin implementarea schemelor de selecție conservativa modernă și valorificarea acesteia în conformitate cu destinația de cultura, spatii protejate, câmp, direcția de utilizare pentru consum în stare proaspăta și industrializare în conformitate cu cerințele actuale ale cultivatorilor, procesatorilor și consumatorilor;
– elaborarea tehnologiilor specifice de cultura prin implementarea tipurilor moderne de spații protejate corelate cu condițiile pedoclimatice ale zonei noastre (Sud Muntenia);
– introducerea genotipurilor valoroase și stabile în programul de selecție prin implementarea schemelor de selecție conservativă moderne;
Rezultate estimate:
– fișe tehnologice îmbunătățite pentru cultivarea speciilor legumicole în spații protejate cu scopul modernizării legumiculturii și a obținerii legumelor româneşti;
– aplicarea unor măsuri fitotehnice care duc la creşterea calităţii şi cantităţii producţiei;
– valorificarea materialului biologic prin multiplicare și înființare a câmpurilor de colecție legumicolă;
– diversificarea resursei de germoplasmă cu noi biotipuri rezultate din activitatea proprie de c-d;
– înregistrarea și completarea formularelor pentru evidența soiurilor din colecția proprie a institutului.
PN 19.30 Proiect 01.04
Cuantificarea compușilor polifenolici in vederea utilizării ca markeri de autenticitate si tipicitate a vinurilor
Responsabil proiect: Onache Petronela Anca
Obiective:
– stabilirea factorilor de impact asupra conținutului de compuși fenolici din struguri de vin existenți in centrele viticole.
– extracția compușilor fenolici din struguri (pielita boabelor, ciorchini), frunze sau alte părți din vita de vie, must, vin si din resturile vinificării (tescovina, drojdia după primul pritoc) in vederea valorificării acestora.
– determinarea concentrațiilor individuale a acestor compuși fenolici cu o precizie suficienta cu metodele fizico-chimice.
Rezultate estimate:
– elaborarea metodei de determinare a resveratrolului prin HPLC, necesara pentru separarea și purificarea compușilor fenolici din struguri, must si vin, dat fiind complexitatea acestor produse vinicole.
– stabilirea condițiilor de separare pe coloana cromatografica a extractelor obținute din diferite produse vinicole. Validarea metodei de cuantificare a polifenolilor din materia vegetala a vitei de vie studiata
PN 19.30 Proiect 01.05
Fenotiparea şi caracterizarea oeno-carpologică ale clonelor româneşti de viţă-de-vie obţinute din soiuri autohtone pentru vin de calitate superioară
Responsabil proiect: Gina NEDELEA
Obiective:
– evidențierea particularităților ampelografice ale unor clone de viță-de-vie pentru vinuri albe, roșii și aromate, comparativ cu soiurile vechi din care au fost selectate
Rezultate estimate:
– descrierea ampelografică conform normelor O.I.V. actualizate a varietăților luate în studiu: 4 soiuri vechi considerate autohtone și apreciate atât în țară cât și pe piața internațională pentru calitatea deosebită a vinurilor obținute (Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră și Tamâioasă românească) și 11 clone obținute din acestea prin selecție clonală