Costate 23 – soi obținut prin selecție genetică în populația soiului Pablo
Formează 10-12 inflorescenţe pe tulpină, cu 5-6 fructe la fiecare etaj.
Fructul foarte mare (greutatea medie 380 g), prezintă costare medie spre puternică la zona pedunculară, calota verde la maturitate absentă, de culoare roşu (53 C), cu pulpa fermă, rezistent la păstrare.
Perioada de maturare: foarte târzie; gust plăcut şi echilibrat (aciditate medie de 3,8% g/l acid malic şi 4,5% substanţă uscată solubilă); conţinut ridicat în antioxidanţi şi substanţe organo-minerale.
Productivitate ridicată pe plantă (peste 4 kg).
Prezintă toleranţă faţă de organismele dăunătoare specifice tomatelor.
Se pretează pentru consum în stare proaspătă şi industrializare.
Se recomandă pentru cultura ecologică, în spaţii protejate şi cu sistem de susţiner.