Miercuri 05.08.2020, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești, Argeș – INCDBH ȘTEFĂNEȘTI a organizat simpozionul cu tema ,,Ziua Porților Deschise –Sărbătoarea Tomatelor”. La eveniment au participat alături de cercetători şi fermieri din zona județului Argeș la care înfiinţăm loturi demonstrative cu soiurile institutului, precum şi profesori și studenți din cadrul facultății de Horticultură – Universitatea din Pitești.
Evenimentul s-a derulat în două părți:
– În prima parte s-a prezentat sortimentul de soiuri românești de tomate cultivate în cadrul INCDBH Ştefăneşti şi s-a desfășurat un concurs de degustare în aer liber, cu participarea tuturor invitaților. Degustătorul a avut la dispoziţie câte o fişă individuală necesară la notarea caracterelor organoleptice: mărimea fructului, forma, culoarea pieliţei, gustul, aroma şi suculenţa fructelor de tomate, apreciate cu note de la 1 la 9.
În cadrul acestei acţiuni au fost expuse şi degustate 9 soiuri de tomate româneşti: Arges 11, Argeş 20, Costate 21, Ştefăneşti 22, Chihlimbar, Hera, Siriana F1, Măriuca şi Kristinica, primele patru soiuri fiind obţinute în cadrul INCDBH Ştefăneşti, iar celelate la SCDL Buzău. Dintre soiurile obținute la INCDBH Ștefănești Costate 21 și Ștefănești 22 sunt soiuri cu creștere nedeterminară, iar Argeş 11 şi Argeş 20 cu creştere determinată.
Pe baza rezultatului testului organoleptic cele mai mari note le-au obținut soiurile ”Costate 21”, ”Ștefănești 22”, ”Siriana”, care au prezentat fructe foarte mari, culoare uniformă și gust foarte bun, urmate de Hera, Argeş 20, Kristinica, Argeş 11 şi Măriuca.
Soiurile ”Costate 21” şi ”Stefăneşti 22” au fructe mari, greutatea medie variind între 220 g în cazul soiului Ştefăneşti, până la 295 g la soiul Costate 21, sunt de culoare roşu viu, până la roșu intens, foarte productive, cu pulpa fermă, rezistente la păstrare și un gust plăcut şi echilibrat (aciditate medie de 3,1% g/l acid malic şi 3,8% substanţă uscată solubilă).
– În cea de-a doua parte ne-am deplasat în câmpurile experimentale, unde s-au prezentat atât sera cu cultura tomatelor, cât și culturile de legume din câmp.
Au fost abordate probleme legate de: evenimentele climatice ale anului 2020, reţete de fertirigare în funcţie de specia de legume cultivată, dar şi probleme legate de protecţia plantelor.
De asemenea, s-a mai pus accent pe găsirea unor soluţii pentru combaterea dăunătorului Trialeurodes vaporariorum la tomatele cultivate în spaţii protejate.