ADER 6.5.2
Informații proiect
Evaluarea particularităților agrobiologice și a capacității oenologice a soiurilor cu valoare nutraceutică ridicată în scopul creșterii valorii adăugate a produselor și subproduselor viticole
Finanțator: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Coordonator: Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură INCDBH- Ștefănești, Argeș
Parteneri:
Partener 1 – Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație –Murfatlar
Partener 2 – Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – București
Partener 3 – Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Rm Vâlcea
Partener 4 – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București CENTRUL UNIVERSITAR PITEŞTI
Director de proiect: ing. Onache Petronela Anca
Durata de desfășurare: 24.07 2023 – 30.10.2026
Obiective
- Prelucrarea subproduselor vinicole și testarea tehnologiei de extracție a compuşilor bioactivi în vederea obținerii ingredientelor funcționale pentru fortifierea produselor alimentare
- Testarea ingredientelor funcționale (extractului și făinurilor) obținute din subprodusele vinicole și folosirea lor în produse alimentare (vin și produs de panificație)
- Elaborarea şi testarea calității alimentelor (vin și un produs de patiserie) fortifiate cu ingredinte funcționale obținute din subproduse vinicole
- Elaborarea documentației tehnologiei de îmbunătățire a calității alimentelor cu ingredinte funcționale extrase din subproduse vinicole.
Rezultate estimate
- Metode şi metodologii de lucru pentru caracterizarea materiei prime pe soiuri (3 soiuri roșii);
- Tehnologii proprii de prelucrare a subproduselor vinicole.
- Metode şi metodologii de lucru pentru caracterizare a subproduselor vitivinicole
- Tehnologie de extracție a compușilor fenolici
- Secvențe tehnologice- Produs de panificație (corn, biscuiți pentru diabetici) fortifiat cu ingredient funcțional (pulbere)
- Secvențe tehnologice-Produs alimentar (vin) fortifiat cu ingredient funcțional (extract)
- Documentație tehnică de realizare a produselor fortifiate
- Diseminarea rezultatelor: publicare de articole ISI/BDI; organizarea masă rotundă/ workshop; pagina web; ghid de bune practice.