ADER 7.2.1.
Informații proiect
ADER 7.2.1. Îmbogățirea genofondului legumicol prin obținerea de creații biologice destinate obținerii de soiuri și hibrizi din familia Solanaceae (tomate, ardei, pătlăgele vinete)
Finanțator: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Coordonator: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură și Floricultură Vidra
Parteneri: Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău (SCDL Buzău), Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău (SCDL Bacău), Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni (SCDCPN Dăbuleni), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești (INCDBH Ștefănești-Argeș)
Responsabil de proiect: Carmen Florentina POPESCU
Durata de desfășurare: 2019-2022
Rezumat
Proiectul își propune ca prin lucrări de hibridări, retroîncrucișări și selecție, utilizând genitori proveniți din colecția de germoplasmă și care au caractere și însușiri valoroase, să se obțină linii noi la tomate pentru cultivarea în câmp și spații protejate, ardei și pătlăgele vinete, precum și material genetic pentru continuarea lucrărilor de ameliorare.
Vor fi stabilite programe complexe de ameliorare. Aceste programe vor urmări obținerea de linii cu caractere și însușiri de calitate superioară a fructelor, aspect, mărime, culoare, aromă, etc. calitate nutrițională și pretabilitate la diferite sisteme de cultură cum ar fi cultură în câmp sau în spații protejate.
Rezultate obținute
- Studii privind stabilirea unui posibil program/metoda de testare și analiză a capacității de regenerare din antere și microspori in vitro.
- Studii privind metode de inducere a Embriogenezei in vitro din microspori la soiuri și hibrizi din familia Solanaceae în scopul obţinerii de linii dublu haploide.
Selecţia plantelor mutante utile pentru transmiterea caracterelor dominante sau recesive importante pentru legumicultori.