Laborator Oenologie
Direcții de cercetare
- Valorificarea superioară a produselor secundare din vinificație și obținerea de bioproduse:
- Identificarea si cuantificarea compușilor polifenolici din materia vegetala (coarde), struguri, must, vin si subproduselor rezultate în procesul de vinificare
- Extragerea și cuantificarea compușilor bioactivi din produsele secundare ale vinificației în vederea obținerii de bioproduse
- Elaborarea metodologiei de extracție a compușilor bioactivi și utilizarea acestora în îmbogățirea produselor alimentare
- Valorificarea subproduselor vinicole, sub forma de ingrediente funcționale, pentru fortifierea produselor alimentare, în vederea creșterii calității nutriționale și a capacității antioxidante
- Studiul profilului elementar al vinurilor și băuturilor alcoolice pentru identificarea practicilor frauduloase
- Analiza senzoriala a vinurilor si produselor derivate din struguri
- Controlul prin metode fizico-chimice a încadrării in limitele impuse de legea si normele de aplicare a legii viei si vinului
- Investigarea profilului elementar a vinurilor in vederea diferențierii acestora în funcție de originea geografica
- Studiul compușilor polifenolici din coarde, struguri, vin și deșeurile rezultate vinificării în vederea utilizării lor ca markeri de autenticitate și tipicitate
- Studiul multiparametru privind tehnici analitice avansate pentru verificarea și încadrarea vinurilor și băuturilor alcoolice în normele metodologice impuse de lege
Rezultate
În domeniul oenologiei, cercetările au avut ca rezultate: optimizarea tehnologiilor de vinificație a strugurilor în funcție de proveniența lor geografică și ampelografică; îmbunătățirea tehnologiilor de limpezire, maturare, învechire, stabilizare și îmbuteliere a vinurilor; stabilirea tehnologiilor de producere a distilatelor și învechirea acestora; valorificarea superioară a produselor secundare rezultate din vinificarea strugurilor.
Principalele soiuri de vin obținute prin tehnologiile optimizate in cadrul laboratorului sunt: Fetească Regală, Feteasca Albă, Risling Italian, Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Burgund Mare.
Echipa de lucru
Drd. ing. Petronela Anca ONACHE, anca27il@yahoo.com
Ing. Tanase Andrei, andrei.tanase1990@yahoo.com